40 евро глоба! Няма аванта в Берлин PDF Print E-mail
Прочетено 6609 пъти

Градът на многото кожи. Сменя си ги постоянно. Прилича много на жителите и посетителите си. Див, необуздан, симпатичен, объркан, ленив и неспокоен, безкраен и разбъркан. Няма как да не си харесаш нещо из недрата на толкова различните му квартали и техните обитатели. Не мога да спра да се опитвам да го опиша с думи, но е невъзможно.
Транспорът

И както започнах, така и ще продължа. Няма как нещо да не те привлече да опиташ от вкуса на немската столица. Първото, което направиш след като слезеш от самолета с куфар в ръка, е да отидеш на информационното бюро. Поискайте си карта на града. Тази, която ще ви дадат там, е една от най-добрите, с които въобще можете да се сдобиете, а е и безплатна! Милият човечец там може за 2 минути да ви обясни как да стигнете до където ви трябва и каква комбинация в транспорта да използвате.

Има толкова много пътеводители и указатели за този град, че вероятно цяла джунгла е изсечена за ориентир на човешкия поток. Следващото, което трябва да направите, този път платено, разбира се, е да си осигурите карти или билети за градския транспорт.

Вероятно не ви се дават към 20 евро за такси, например от летище Тегел до центъра? Всички местни таксите имат таксиметри, като фиксираните цени са рядкост. Повечето започват от 3 евро, като ви струва € 1.58 за всеки от първите 7 км, а после по € 1.20 за всеки следващ. Не пропускайте и бакшишът, който варира между 5-10% от цената. Вместо това хванете си бус 109 или X9 и за максимум 30 минути сте в центъра. ТУК можете да видите къде се намират спирките на летище Тегел.


След като отписахме първия ви по-сериозен разход, ви съветвам да се възползвате от преференциите и прекрасните възможности на градския транспорт. В Берлин той е евтин, удобен и крайно редовен. За да се ориентирате какво ви е нужно обаче, трябва да погледнете онази безплатна карта, която преди малко си взехте. Вижте къде ще се движите из града – в зависимост от това за колко време сте, къде ще отседнете и пр. Забелязвате ли концентричните кръгове А, B, C? Точно така, те служат като разделител между централните зони и крайните. Най-вече ще ви се налага да се движите в А и B, така че трябва да купите карта, която да ги покрива. Не ви съветвам да си правите оглушки, защото глобата е желязна – € 40. Още повече, че контрольорите в 99% от случаите са здрави млади мъже, които НЕ са пред пенсия. Облечени са цивилно и ненадейно вадят картата си за идентификация и симпатичния апарат. Също така не са късогледи и не можете да им се измъкнете.

Заложете на симпатичния водач на автобуса и си купете билетче. Валидира се на машинка, която причила досущ на тези в нашата столица, само дето тамошните в повечето случаи работят. По-често се предпочитат обаче машините за билети с ясни инструкции за работа. Пускате пари, вади ви билет, валидирате или на самата спирка или в превозното средство, в зависимост какво е то.

Комбинациите в употребата на транспортните средства е уникално заложена в ценовата им политика. Можете буквално да си избирате точните маршрути, зони и съответно цени, като например комбинирате не AB, а BC или и трите. Пояснение за цените:
Стандартният единичен билет за AB струва € 2,10, BC - €2.50, ABC - €2.80. Можете да го ползвате до 2 часа след валидирането на билета и то само в една посока, която е в зоните, които сте си посочили. Няма лимит за броя трансфери или типа обществен транспорт. Децата под 6 г. могат да пътуват безплатно с възрастен придружител, а тези до 14 г. имат право на отстъпка. Няма да мине, ако имате само детски дух - съжалявам.

Другият вариант е да си купите билет „за кратко разстояние”. Както името му подсказва, той е валиден само за 3 спирки и то на U-Bahn (метрото) или S-Bahn (6 спирки с автобус или трамвай). С него не можете да се прикачвате, така че рядко го купуват.


Билетът за цял ден в зоните AB струва € 6,10, а този за 7 дни - € 26,20. Ако сте с компания, адски удобен е груповият билет за АВ за до 5 човека, който струва € 15,90.
Естествено, не липсват и други хитри промоционални комбинации, като най-долюбваната от туристите е Berlin WelcomeCard (за AB) € 16,50 / € 22,00 / € 29,50 (48 часа / 72 часа / 5 дена). Тя постоянно се мени, защото освен безплатен транспорт ви дава и отстъпка до 50% за над 140 атракциони и услуги – пътувания с корабчета, посещения на постановки и концерти, наемане на колела, всякакви музеи. Ако не сте случайно водач на група, журналист или нещо подобно – ще ви излезе изгодна. Актуалният каталог с промоциите можете да намерите на ТОЗИ ЛИНК, а повече информация за 6-те версии на картата ТУК.

Това не е всичко. Има доста интересни промоции за влакове не само до други немски градове, но и даже до Полша. Как ви се струва да платите двупосочен билет за около 5 евро до Счечин на границата? Стигате за 2 часа, като условието е да сте общо 5 човека. А какъв купон става във влака…няма нищо общо с българските!


П.С. Винаги натискайте бутона или копчето до/на вратата на спирката, на която искате да слезете. Никой няма да ви отвори иначе и можете да разгледате повече от Берлин без да искате, само дето ако сте с куфари не е много удобно. Все пак има страхотни двуеатжни автобуси, които се движат по две от най-централните линии в града. Ще ви свалят на последната спирка, така че не се шашкайте! После пак ще ви качат.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 21 guests online
BRS pick: Havana Disco Bar

Venue: Havana Disco Bar – Bruxelles

Rue de l’Epée, 4 - 1000 Brussels

Facebook: Havana-Club Brussels

First impression check-up

Havana Club. I'm sure every one of you who had been in a nice branch of the Havana chain has a memorable experience. And as it comes by its name, the Havana concept version in Brussels also tries to fit the international ‘Havana’ high score level.

Read more...
Templates Joomla 1.5