Берлин - някои го предпочитат студено PDF Print E-mail
Прочетено 3347 пъти

„Тук се продават повече парчета от Берлинската стена, отколкото някога тя е имала,” шегуват се жителите на немската столица.  „Ако се знаеше, че ще донесе толкова приходи, щяха по-рано да я срутят, ” допълват екскурзоводи.

Европейският Ню Йорк е нещо средно между Венеция, Виена, Санкт Петербург, Турция и вероятно някои краища на шопския регион. Ако търсите нещо конкретно в Берлин няма да го намерите, защото там има от всичко – по много и предимно на километрични разстояния.

Космополитен във всяко отношение, по немски казано „мулти-култи”, той е толерантен към всички – били те надупчени с обеци пънкари с по два зъба или сериозни бизнесмени, пътуващи в метрото.

Точността на градския транспорт изключва всякакви оправдания от рода „автобусът ми закъсня”, „бях в трафик” или други подобни да минат. Колкото и да искате, най-далечният край на града ви е достъпен за около час и малко за едно евро и няколко цента.  Там преминават половината човешки животи – хора разбират новините, четат за изпити, обсъждат сладко последните клюки, коментират последните постери за културния живот в града, влюбват се.

В неделя туристите пазят диета.

Не за друго, а защото 99,9% от супермаркетите са затворени. Слава Богу на огромния процент турски магазинчета, които все пак няма да ви лишат от поне един хляб с бира. Известна с бирата си, Германия е гореща точка на хладната напитка. В супермаркета стек от 6 бири струва към 1,80 евро, а в кръчма – половин литър е около 2,50 евро.  1 метър пиво стига за 12 дружки и ще ви излезе горе долу пак толкова.

Ако пък искате да похарчите още малко парички, с приятели можете да си наемете подвижен бар-рикша. Всеки върти свой комплект педали и своеобразното возило, на което си пиете бирата като насядали около маса, събира погледите.

Традиционната местна кухня не е за всеки. Обикновено тя е свръхмазна, полужива и крайно далеч от термична обработка. Все пак немците са горди от своята все още мучаща на филия кайма, но не я препоръчват на новоселци.

Те от своя страна пък излизат от културния шок още при първата си среща със сватбена тумба. Розова групичка пищящи шаферки съпровожда младоженката с касичка и кутия с подаръци за продан. Всеки, който пусне някой цент на щастливката, може да си вземе нещо за спомен от нейните армагани или да си отреже част от блузката и например.

Туристът в Берлин е като зелката. Винаги подготвен да обели по някой слой дрехи и да опъне чадъра, ако наложи.  Сутринта и да е клинч, на обяд може да пекне слънце като в София, а привечер да задуха новозеландски южняк.

И макар по-логичен символ на града да е чадър, то никой не се е съобразил със сприхавия като женски нрав климат. Вместо това на бяло-червеното знаме на немската столица се мъдри гладна мечка – гладна, защото очевидно ръмжи. Откъде обаче идва легендата с нея е мит и за кореняците. За едни е символ на един от основателите на Бранденбург, за други от умалителното звучене на думата „мечка” на старонемски, трети го свързват с търговията с кожи на двама братя.

Можете да намерите мечка във всякакъв вид и цвят навред в Берлин – дрехи, статуи, на бижута, стени, рисунки, къщи.  Един от най-мечешките квартали се казва Николай.  Освен че гъмжи от мечета, там се намира и историческият център на немската столица. И най-старата църква в града, „Св. Николай”, кротко седи сред старомодните къщички.  Като изкаран от приказка на „Дисни”, реално разположеният на няколко къси улички квартал, е бил музата на един от най-великите немски художници, иронизатори на своето време, Хайнрих Циле.

Особено популярен е и Ampelmann, който ако трябва да се преведе би се казвал Светофарчо.  Той готви, чете, разказва приказки, танцува и какво ли още не, въпреки че е прост светофар в зелено, чиито брат близнак е вечно сърдит и разчекнато се червенее. Никой не може да даде логично обяснение за появата на модните линии свързани с двете човечета, нито за връзката им с Германия.

Стандартен сувенир е картичка с парче от някогашната стена между Източен и Западен Берлин. Благодарение на тази стена, сега туристическият бранш в Берлин процъфтява, а историците са се превърнали в забавни гидове. Тук там можете да пипнете по някое и друго по-реално парче стена, но най-интересната му употреба е с художествени цели. В East Side Gallery можете да се полюбувате безплатно на графитите на мнозина арт-маниаци.

Историческият музей наистина може да ви загуби из времето.

В Берлин музеите са много – над 170. Всеки предлага да ви покаже най-доброто по интерактивен начин и на достъпни цени. За повечето няма да ви стигне и цял ден, ако сте се решили наистина да се образовате.  Ако не ви се гледат лагери на смъртта и газови камери, то известният немски комикс „Мишката” на Арт Спигелман  е за вас. Действителна история за съдбата на еврейско семейство е предадена с картинки. Евреите са мишки, а немците - котки.

Книжарниците образоват почти без пари – джобните книги са между 2-5 евро. Ако пък предпочитате да сте в час, изборът  е голям – Berliner Zeitung, der Spiegel, die Tageszeitung, die Welt, Bild, Focus. Централата на международната телевизия Deutsche Welle е в сърцето на града.

Оказва се, че берлинчани са черни, жълти, бели, червени и говорят на безброй диалекти и с не по-малко разнообразни акценти.  Във всеки случай обаче познанията по немски са добре дошли, особено когато пътувате. Ако не ви се бори с немското писмо и четмо, можете да си наемете или купите на старо за 30 евро возило на две колела. По-вероятно е да ви сгази колелоездач, отколкото кола. Ако пък просто искате да се носите по течението на реката Spree, туристическите корабчета ви предлагат един нов поглед към града за 8-9 евро.

Ако решите да си хванете S-Bahn можете и да се попечете на плажа на Wannsee. Входът е няколко евро, но пък има безплатно водно колело в езерото и наистина задушевна обстановка на претъпкания плаж.

Немците в Берлин са по-малко от не-немците. Не за друго, а защото берлинчани са от всички краища на света. Цялата тази тълпа се среща вечер на улицата на нощния живот - Oranienburger  Straße. Кръчми, наргиле-барове, дискотеки, underground клубове ви приканват да купонясвате през седмицата. Не  за друго, а защото уикендът е подходящ за едно бързо пътуване до Полша например.

В. 24 часа

Share

 

Comments  

 
0 #1 Berlin 2010-11-23 17:14
Savsem viarno! Beshe udovolstvie da procheta tazi realistichna statia. Obojavam berlin i ozeniavam shansa da prekaram niakolko godini ot jivota mi v tozi koloriten na kulturi grad!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Templates Joomla 1.5