Най-шантавите ресторанти по света PDF Print E-mail
Прочетено 2389 пъти

Аромат на туко що опечено еленско, затоплена чаша с коняк и $1 000 000. С това и с още изненади посрещат гостите си в ресторант Central Pastime отвъд Океана. В уютна ловджийска обстановка до топлата камина посетителите залагат не само на специалитети от менюто, но и на късмета си. Американският ресторант-бар е един от редицата по света, който предлага на посетителите си да участват в лотария, в частност - щатската викторина на Орегон. Тя се провежда всеки четвъртък на традиционната дамска вечер в заведението.

За разлика от нея ресторант China & World Restaurant P. Ltd. награждава сам добрите идеи на клиентите си. Всеки дал интересно предложение, с което да подобри услугата или нивото на заведението, може да спечели специален приз-изненада. Ако не е сред наградените, човек участва в обща лотария, от която се изтеглят трима победители. Всеки от тях печели правото да обядва един път месечно за съответно 3, 6 или 12 месеца заедно с цялото си семейство в класния CW Restaurant.

Странните комбинации са нещо нормално за всеки един от 13-те екстремни, налудничаво запомнящи се барове, кафенета и ресторанти, които ви предлагаме да посетите.

С кондоми на главите си и не само сервитьори поднасят коктейли в тайландския Cabbages and Condoms с океанско изложение. Странното име на спретнатото ресторантче съвсем не е случайно, защото с приходите си собствениците му подпомагат АНТИСПИН кампании и програми за контрол на популацията. Вместо ментови бонбони, за спомен посетителите се запасяват с дузина пъстри презервативи.

В другия край на света, чак в Ню Йорк зимата не е важна, особено когато става въпрос за палавия нудистки ресторант Clothing Optional Dinner. Персоналът е облечен, но влезете ли вътре, трябва вече да сте се голи-голенички. Особеното е, че всеки си носи възглавница за стола от вкъщи. „Толкова е вълнуващо да си гол в ресторант.”, казва една от честите посетителки, 65-годишна бивша начална учителка по английски език. Всъщност нудизмът с класа е „голата истина” за слогана на редовната клиентела.

И докато някои се разхождат само по обеци, маратонки и лична карта, то в китайския „леден град” Харбин, разположен на Слънчевия остров, се помещава един от най-неотопляемите ресторанти. И то не заради неплатени сметки или повреди. „Близо 800 си м2 бяха нужни, за да се построи ресторанта, в който могат да се съберат 100 души”, хвали се мениджърът му Liu Jianguo. Със стени от ледени блокове, сводове и дори ледени маси и столове той приютява всички, които искат да похапнат приятно при -4 градуса.

За любителите на алпинизма и топлото време също се е намерило кой да се погрижи. В компанията на още 21 души кран ще ви повдигне на височина над 50м в някои от най-известните градове - Мадрид, Барселона, Брюксел, Будапеща, Лондон и др. „Концептуалният небесен обяд” е дело на някои от най-известните майстори готвачи. Услугата включва 5-звездно меню, 2-ма сервитьори и струва само €15 хиляди.

И докато някъде залагат на оригиналността в снобизма, то другаде се държи на кухнята и земното държание. Със здравословни предястия от месо от крокодил и плъх приветстват гостите в ресторант Le Zoo chez Felix в Абидян, Брега на слоновата кост. Местните с радост ще нагостят големите традиционалисти с приготвено по стар обичай котешко на скара. Вероятно сами можете да си изберете писаната или по желание на клиента - маймуната.

Колкото и да е странно в сдържана Германия сантименталността се цени обаче повече. В хамбургско заведение например раздават плюшени играчки заедно с поръчаните ястия. Индийското кафене Hitlers Cross не остава по-назад, като предлага подходяща обстановка за последователите на Хитлер. По стените му са накачени свастики и плакати, вероятно в заведението не се допускат и книги. "Хитлер е запомнящо се име. Всеки знае кой е Хитлер. Исках само да популяризирам заведението, не нацисткия лидер", обяснява 23-годишният собственик Puneet Sabhlok.

Когато става дума за насилие обаче Близкият Изток бие по точки. В Бейрут ще се натъкнете на закусвалнята Buns and Guns. Снекбарът изглежда като военен контролен пункт, а главният готвач се вихри във военен камуфлаж. Посетителите седят върху чували с пясък и на музикален фон от оръжейни изстрели похапват бургери, които според мотото за заведението „могат да те убият”.

По-странна визия със сигурност има ексцентричен ресторант в Тайван, заложил на хигиенична мебелировка. Мивки, тоалетни чинии, казанчета и др. са част от интериора. Той има филиали в Япония и в Корея, като в последния отглеждат октоподи в огромни тоалетни чинни, а знакът WC е гордо гравиран върху лъжиците и вилиците. Естествено, сладоледът във формата на изпражнение е деликатес, поднесен в мини-биде.

Сред редицата изчанчени места за хранене се вписва и кръчма Panorama в Токио. Около бара бръмчат миниатюрни електрически влакчета, а разговорите на ЖП теми са нещо напълно естествено за клиентелата. Япония е добре позната със стотиците си клубове и барове, които събират всякакви особняци – от компютърните маниаци до феновете на комикси.

Менюто на сингапурския Aurum е известно с две думи - молекулярна гастрономия.

Местните го наричат ресторант-болницата -  столовете са инвалидни колички и то не какви да е, а златни – по латинското звание на заведението. Масите наподобяват операционни маси, разположени до морга, а за капак обстановката е дискотечна. Храната, поднасяна на табли от неръждаема стомана, се приготвя на ниска температура и във вакум. Приборите са под формата на спринцовки, ножът – скалпел, а услужливи медицински сестри се грижат за вашите питиета на системи.

За хората с по-здрави нерви и любители на граф Дракула е подходящ и мрачният румънски Club Count Dracula. Той пресъздава времето и порядките на прочутия вампир, за менюто не е сигурно. По-зловеща може да е само Nyotaimori - японска традиция, която буквално означава „плато от женско тяло”. Примерът е последвал едноименен ресторант, в който се предлага суши и сашими, заместващо вътрешностите в голо женско тяло. Ядливото тяло с тестена „кожа” и „кървав” сос се поднася на болнична количка и поставя на вашата маса. За да стигнете до вкусотията трябва просто да отворите трупа със скалпел, докато се видят „ядливите органи”. Бон апетит!

в. "24 часа"

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

Templates Joomla 1.5