Дневниците на Вампира 3: Яростта VS Глупостта PDF Print E-mail
Прочетено 2380 пъти

Колкото и да ми се иска да кажа една добра дума за тази поредица, мисля че наистина тя ще е първа и последна, така че тактично ще си замълча.

Дневниците на вампира откриват цял нов епохален жанр на недоизказания вамп фикшън с примесица от философия, психология и лирични отклонения.

Главната героиня съвсем губи реалния си човешки образ. По-лошото обаче е, че получава шизофрения едва на първите две страници, в следствие на изключително противното кръвосмешателство на братята Салвадор. Италианските вампири наистина не знаят как да поделят една жена, така че докато единият си я пази като десерт, другият я ползва като хранилка, докато я държи на вампирски опиати в собствения й сън.

Естественият резултат е увеличаването на комплота, в който неизменно се набутва още една красива и опасна блондинка с привичната за тематичните вицове сприхавост и способност за мрънкане. Така разказът се завърта още повече, за да включи бесни глутници от котки и хамстери, които искат да нападат и изгризат, издерат, нахапят и осмучат до последната кълка всеки мирен жител на Фелс Чърч. Така полуделите питомци представят едно напълно ново разбиране за гробища за домашни любимци, който може да се окачестви като енимъл-вамп-трилър с елементи на турска сапунка.

Да не забравяме и вътрешната вещерска драма и личностното търсене на Бони, една от най-добрите приятелки на Елена, която намира себе си след сеанс с личния си ангел-хранител и психолог, призрачката Хонория Фил. За да е по-пълна картинката се добавят и месни хедхънтъри на вампири, предвождани от изучаващия паранормални явления секси учител, по който Бони си пада, и който по неясни засега причини се включва в играта.

Сметките сочат, че основната мелодрама вклюва двама мъже, които се борят за депресирана тийнейджърка, като през това време друга столетница тийнейджърка се нацупва и от яд на първите двама решава да стъжни живота на всички. Питам се, авторът Л. Дж. Смит не е ли могъл да направи още по-предвидима развръзката след честото споменаване с угризения на сърцеразбивачката, която иска тройка с братята, Катрин? Въобще можел е да включи и още малко интриги и поне да позаплете малко историята преди да тегли кола на бедното момиче? И защо трябва да убива главната героиня, за да я възкреси отново? Някак си представата ми за вечна любов не се свързва с нанизи от смърт и възкресения, дори и да бях будистка, каквато не съм. Още повече пък получаването на съвети от умрял, е почти както и счупването на главната полемика между Деймън и Стефан, олицетворяващи човешкия стремеж към зло или добро. Смъртта не би могла никога да доведе до баланс между силите, камо ли между две екстремни противоположности.

И докато тигри, вълци и хлебарки се бият в подземия, всичко е напълно в реда на нещата. Депресираща работа.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 97 guests online
Вампири, ангели, демони и простосмъртни: Началото

Л. Дж. Смит е авторка, която се променя и напълно изненадва с всяка следваща книга. Не мога даже да си обясня как е възможно няколко книги от една поредица да са толкова различни не само по стил, но и начин на предаване на ситуациите, емоциите, гледката към света на героите.

Read more...
Templates Joomla 1.5