Дневниците на Вампира 3: Яростта VS Глупостта PDF Print E-mail
Прочетено 2428 пъти

Колкото и да ми се иска да кажа една добра дума за тази поредица, мисля че наистина тя ще е първа и последна, така че тактично ще си замълча.

Дневниците на вампира откриват цял нов епохален жанр на недоизказания вамп фикшън с примесица от философия, психология и лирични отклонения.

Главната героиня съвсем губи реалния си човешки образ. По-лошото обаче е, че получава шизофрения едва на първите две страници, в следствие на изключително противното кръвосмешателство на братята Салвадор. Италианските вампири наистина не знаят как да поделят една жена, така че докато единият си я пази като десерт, другият я ползва като хранилка, докато я държи на вампирски опиати в собствения й сън.

Естественият резултат е увеличаването на комплота, в който неизменно се набутва още една красива и опасна блондинка с привичната за тематичните вицове сприхавост и способност за мрънкане. Така разказът се завърта още повече, за да включи бесни глутници от котки и хамстери, които искат да нападат и изгризат, издерат, нахапят и осмучат до последната кълка всеки мирен жител на Фелс Чърч. Така полуделите питомци представят едно напълно ново разбиране за гробища за домашни любимци, който може да се окачестви като енимъл-вамп-трилър с елементи на турска сапунка.

Да не забравяме и вътрешната вещерска драма и личностното търсене на Бони, една от най-добрите приятелки на Елена, която намира себе си след сеанс с личния си ангел-хранител и психолог, призрачката Хонория Фил. За да е по-пълна картинката се добавят и месни хедхънтъри на вампири, предвождани от изучаващия паранормални явления секси учител, по който Бони си пада, и който по неясни засега причини се включва в играта.

Сметките сочат, че основната мелодрама вклюва двама мъже, които се борят за депресирана тийнейджърка, като през това време друга столетница тийнейджърка се нацупва и от яд на първите двама решава да стъжни живота на всички. Питам се, авторът Л. Дж. Смит не е ли могъл да направи още по-предвидима развръзката след честото споменаване с угризения на сърцеразбивачката, която иска тройка с братята, Катрин? Въобще можел е да включи и още малко интриги и поне да позаплете малко историята преди да тегли кола на бедното момиче? И защо трябва да убива главната героиня, за да я възкреси отново? Някак си представата ми за вечна любов не се свързва с нанизи от смърт и възкресения, дори и да бях будистка, каквато не съм. Още повече пък получаването на съвети от умрял, е почти както и счупването на главната полемика между Деймън и Стефан, олицетворяващи човешкия стремеж към зло или добро. Смъртта не би могла никога да доведе до баланс между силите, камо ли между две екстремни противоположности.

И докато тигри, вълци и хлебарки се бият в подземия, всичко е напълно в реда на нещата. Депресираща работа.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 25 guests online
Speak with no words

Words are the most powerful tool on the Earth. They build civilizations and destroy empires. Words start wars, bring peace, find solutions, demolish personalities and relations.

Words bring life. They make you fly, then take you down, slap you in the face and bring you in coma.

Words can make you flourish and putrefy. They recreate and find your deepest secret.

Read more...
Templates Joomla 1.5