6 години в рая на дългия бял облак PDF Print E-mail
Прочетено 1367 пъти

Макар и с предразсъдъци относно съвременните български автори реших да прочета „На Изток в рая” от Изабела Шопова.

Ако кажа, че не знам откъде да започна няма да излъжа, но може би посланието на корицата казва всичко с прости думи: „Тази книга не е роман, не е пътепис, не е автобиография, а е по малко от трите и нещо повече”. Ако трябва да добавя нещо – тя ни дава усещане за вкуса на лобстърите, за нахалството на Южняка без име, за симпатичния елит на джапанките и въдицата, за усмивката на кивито и 4-те сезона в 1 ден на Нова Зеландия.

Разказ за едно пътешествие отвъд континенти, начин на живот, невероятни истини и чудатости,  6-годишното пътуване на Изабела през пътища, градове и покрай океани е не само физическо, но и душевно. Фабулата настъпва бързо, целеустремено, без излишни утопични окраски, но с онова точно количество описателност, богатство на емоционален заряд, детайлираност в любопитния поглед и отлично ниво на субективно-обективна оценъчност, която мнозина професионални кореспонденти се мъчат с десетки години да постигнат.

Без да се замислям мога да кажа едно – още преди да стигна средата се почувствах част от семейството на Изабела.  Книгата не е само лична история, нито гид за туриста или приказка за любителя на фантастични преживявания. Тя е истината, такава каквато може да бъде видяна през сърцето и очите на един човек, жаден за знания, неповторими удари на сърцето, предизвикателства на тялото и духа. Абсолютно искрена, грабваща, безкрайно завладяваща и печелеща приятелства с непознати само благодарение на няколко реда.

Изабела сама започва книгата с точните думи, които описват емигранта по душа. Тя е символ на вглъбения, настойчив, упорит и любопитен пътешественик, макар и с умерено количество при търсенето на адреналинни  усещания. Емигрантът по душа не си поставя за цел постоянно да пътува. Съдбата му сама е предопределена да му се случва сам да намира нови пътища и хора по тях. Авторката ви предоставя възможност да я последвате по плажове, алеи, ботанически градини, гъсти гори като в истинска триизмерна реалност.

Ако искате да се сблъскате с чудатостите на един тотално различен свят, считате се за пътешественик, защото това е най-голямата ви мечта, значи вие сте наполовина киви по душа. Именно защото новозеландецът се откроява като вечния отнесен мечтател, оптимист, човек на добрата дума и опасните хобита.

Ако искате да плувате с делфини, да изкачвате върхове или кални пещери на гости при светещи самоядни червеи, да купувате къща на килограм и да се търкаляте с топка пълна с вода по достоен наклон, въобще ако сте човек на адреналина не само на думи, но и на дела – това е вашето четиво. И не само.

Ако обичате изкуството, историята, шантавите кулинарни закачки, онези малки любопитни въпросителни, за които никога не сте се замисляли – като това как откривателя на бънджито го е представил именно със скок от Айфеловата кула, докато друг негов новозеландски сънародник е покорявал Еверест, хранел пингвини и бели мечки, а трети разнищвал тайните на малките невидими атомчета – това е вашата енциклопедия.

Най-важното обаче са думите. Защото Изабела ги използва с такава неукротима шармантност и незаконно чувство за хумор, че със сигурност доказва, че никога не е нарушила основния закон на Нова Зеландия – на смеха.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 81 guests online
Вампири, ангели, демони и простосмъртни: Началото

Л. Дж. Смит е авторка, която се променя и напълно изненадва с всяка следваща книга. Не мога даже да си обясня как е възможно няколко книги от една поредица да са толкова различни не само по стил, но и начин на предаване на ситуациите, емоциите, гледката към света на героите.

Read more...
Templates Joomla 1.5