Телефонният указател PDF Print E-mail
Прочетено 1449 пъти

Да си изгубен е лесно. Аз постоянно се губя. Добре, че имам фотопамет, че иначе и в стаята си да съм се изгубила. Книги поне има къде да намеря. А и да си изгубя страницата ще попрелистя, ще попрочета пак и ето ме на правилния момент! Потреперване и наместване.

Хаосът, казват, бил черта на творците. Добре, тогава защо всеки си има най-най-най-предпочитан тип (даже не жанр) книги, които да чете. Колкото и да гледа, разглежда, да се чуди и колебае, накрая пак се връща в онази част на книжарницата, която му пълни очите.

Тогава хаос няма?

Всеки ще каже, че не чете едно и също, но като теглим чертата, хората са си съвсем рационални същества в подбора си. Сложете в един списък любимите си книги или поне тези, които наистина добре помните. Нещо да ви прави впечатление? Не, не че вече сте ги чели по няколко пъти в тоалетната и на плажа, а че сте попаднали на тях съвсем случайно. Поне така си казвате. И че нищо не ви е повлияло в избора. Не били популярни. И още нещо…

Тези книги адски много си приличат. Стига сме се оправдавали!

Просто има някаква мода във вкуса ни. Може да не е добра мода. Даже да не е висша пролет/лято, а да си е кофа/боклук, но си е въпрос на личен избор. Ако искате да четете книги от типа „Как да забогатея чрез себеопознаване”, „10 начина да станем милионери”, „Какво ни спъва по пътя към успеха” и „Защо досега не сме намерили Златното си руно”, тогава си е ваша работа. По-точно си е ваш сериозен вътрешен проблем, който ако не решите физически, ще си остане единствено на хартия в обикновено луксозна, ненужно префърцунена опаковка и висока цена. Не го правете просто.

Или има такива, които въобще не четат истински книги. Има мъже, които до края на живота си смятат, че комиксите са наистина сериозно и развиващо личността четиво. Добре, не се сърдете. Все пак някои от тях станаха милионери, нали така?

Всеки има щампа на нуждите си. Не е обидно да признаем, че предпочитаме чиклита пред депресивните размисли и разкази на някоя писателка-стара мома, неоткрила любовник, готов да й стане мъж.

Не е срамно да кажете, че Агата Кристи е скучна след 10-тия роман, но е така успокояваща, както никой поет не може да бъде. Не е болка за умиране, ако предпочитате да четете професионална литература пред художествена. Да, наистина, че сте скучни, но пък сте много умни на теория, нали така? Считате, че еротичните жълти романи (пречиклит) от преди 20 години, могат да ви дадат точните съвети в любовта – прави сте, стига и половинката ви да ги чете!

Ако си негативен, винаги търсиш позитивното. Ако си нетърпелив, винаги търсиш краткото. Ако си страстен, винаги търсиш заплетеното. Ако си веселяк, е, тогава най-вероятно си авторът и се смееш на другите.

Да бъдем позитивни към себе си и да не се залъгваме. Четенето на Достоевски в трамвая не ни прави по-ерудирани. Прави ни само по-потни.

Няма правилни отговори в играта на избора. Отговорът е само един и той е в душата и погледа ви, които няма как правилната книга да не привлече.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 19 guests online
Вампири, ангели, демони и простосмъртни: Началото

Л. Дж. Смит е авторка, която се променя и напълно изненадва с всяка следваща книга. Не мога даже да си обясня как е възможно няколко книги от една поредица да са толкова различни не само по стил, но и начин на предаване на ситуациите, емоциите, гледката към света на героите.

Read more...
Templates Joomla 1.5