Вампири, ангели, демони и простосмъртни: Началото PDF Print E-mail
Прочетено 2879 пъти

Л. Дж. Смит е авторка, която се променя и напълно изненадва с всяка следваща книга. Не мога даже да си обясня как е възможно няколко книги от една поредица да са толкова различни не само по стил, но и начин на предаване на ситуациите, емоциите, гледката към света на героите.

Последното ми четиво „Свечеряване”, част от поредицата „Дневниците на вампира”, напълно ме озадачи. Не само, че фабулата премина на доста по-високо ниво в жанра на фентъзи разказа, но и от героите постепенно започна да се очаква още повече. И макар че понякога тези резки стилови промени идваха доста неочаквано за четящия, то петата книга е наистина стъпка нагоре по отношение на писателските умения на Смит.

Ако очаквате да срещнете старите Елена, Стефан, Мат, Деймън, Бони, Мередит и Карълайн да се държат по същия начин като в предните четири книги, то това няма да се случи. В интерес на истината, опитът за бърза и рязка промяна на характерите и поведението на героите, не се е получил сполучлив при обрисуването на всички от тях. Но за тези от тях, за които това израстване и рязка промяна на курса на възприемане на персонажа, е дошло постепенно и оттам успешно, то резултатът наистина е осезаем.

Именно благодарение на усещането за нужда от промяна, Смит отваря вратите към един много по-огромен свят, който вече не е единствено в рамките на центъра на магически явления град Фелс Чърч. В този огромен свят, тя неслучайно търси нови изходи и нови задънени улици, заради които да си струва да се сдобием и със следващия й роман „Сенчести души”. С изключение на няколко правописни грешки, които дразнеха окото, изданието на ИК „ИБИС”, както винаги намери своето точно място в моята фентъзи библиотека.

И все пак, ако преди сте мислели, че това е книга само за тийнейджъри, то след този роман, мога да ви гарантирам, че интересът ви ще се пробуди много повече, отколкото сте подозирали. И това важи и за вампироскептиците. Освен всичко друго, благодарение на недоизказаните неща в книгата, авторката ни оставя вратичка за размисъл, която ще поддържа кръвта ни гореща до следващото разлистване на издание от поредицата „Дневниците на вампира”. Лично на мен наистина ми е интересно какво ще стане в главата на главната героиня след като така пламенно се разкъсва от собствените си скрити желания…оттам нататък изненадите тепърва предстоят.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 74 guests online
The Series, that can really Kill you

The Mortal Instruments by Cassandra Clare is one of the rarest fantasy series written ever. Not only in 2010. Or in 2009. And not only in the presence but also in the future of at least the 10 coming years. To be honest, the second and the third books, City of Ashes and City of Glass, are the most amazing titles in that genre, which I have read in the last couple of years.

Read more...
Templates Joomla 1.5