Мислите, че богове и герои няма? Жестоко се лъжете. PDF Print E-mail
Прочетено 2166 пъти

Олимп вече се намира на 600-ия етаж на небостъргача Емпайър Стейт Билдинг, а митологичните чудовища са се преквалифицирали в учители по математика за 7 клас. Ако смятате, че учебниците са скучни, погледнете в този по гръцка на митология на 12-годишния Пърси Джаксън…и се пазете от американски мълнии.

„Похитителят на мълнии” ще завладее и България този февруари. По книжарниците той ще се появи за пръв път на 9 февруари, а на големия екран на 19-ти.

Създаден по едноименната книга на Рик Риърдън, филмът разказва историята на рядко срещания американски тийнейджър Пърси Джаксън, който се оказва с гореща гръцка кръв и дори нещо повече – наследник на старогръцкия бог Посейдон.

Продуценти на лентата са Карен Розенфелд, Майкъл Барнатън, Марк Радклиф и Крис Кълъмбъс, който е и режисьор. Сценарист е Крейг Тайтли, а в главните роли се изявяват Логан Лърман, Брандън Т. Джаксън, Александра Дадарио, Пиърс Броснан, Стив Куган, Катрин Киниър, Ума Търман и др.

Книгата „Похитителят на мълнии” излиза в САЩ на 28 юли 2005 година. Докрая на годината от нея са продадени 1,2 милиона копия.

До 2009 г. се появяват още 4 продължения на поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”: „Морето на чудовищата”, „Проклятието на титана”, „Битката на лабиринта” и „Последният олимпиец”.

Изданията са преведени в повече от 34 страни, като са продадени близо 10 милиона копия. Поредицата е вече 133 поредни седмици в челната десятка на класацията на „Ню Йорк Таймс” за най-продавани книги.

Превърнали се бързо в бестселър, книгите са донесли на фентъзи автора Риърдън редица литературни награди и отличия, сред които и престижната „Марк Твен” за детска литература.

Според подрастващите Пърси Джаксън е вторият по популярност фентъзи герой след Хари Потър. „Това е голям комплимент за мен – казва Риърдън, – но Дж. К. Роулинг е единствена. Всички ние искаме да вярваме в съществуването на герои. И че всеки от нас може да има необикновени възможности, да сътворява необикновени неща.”

В България Рик Риърдън става известен като автор на първата книга от поредицата „39 КЛЮЧА”.

За „Похитителят на мълнии” Националният клуб за фентъзи и хорър го отличава тази година с наградата „Международен хит на годината”.

Преводът на българското издание е дело на Владимир Молев.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 95 guests online
Speak with no words

Words are the most powerful tool on the Earth. They build civilizations and destroy empires. Words start wars, bring peace, find solutions, demolish personalities and relations.

Words bring life. They make you fly, then take you down, slap you in the face and bring you in coma.

Words can make you flourish and putrefy. They recreate and find your deepest secret.

Read more...
Templates Joomla 1.5