Зеленото лоби: Facebook request-а, който трябва да приемем PDF Print E-mail
Прочетено 1810 пъти

Всяка добра инициатива заслужава подкрепа. Затова и реших да се включа в начинанието на информационния сайт Vesti.bg, което има за цел да провокира интереса на младите хора към проблемите на екологията. Техни партньори са WWF и сайтът за екология Горичка“. Патрони са Министерството на околната среда и водите и СУ.

Бъдете активни и покажете вашата позиция, за да докажа, че посланието на текста ми е напълно оправдано! Пролетта почука на вратите и блоговете ни. Наслаждавайте се и бъдете в хармония с живота около себе си.

Цялата публикация прочетете в ЕКО КОНКУРС – рубриката на портала.

Когато се заговори за зелено в главата на различните хора изплуват две различни картини: пари или екология.

Редица европейски организации доказаха, че както неправителствения сектор, така и бизнеса може да създава успешни зелени платформи. И на тях да се говори и за двата вида зелено.

Сред най-успешните лобистки инициативи на миналата година беше състезанието за блогъри Th!nk About it – Climate Change, организирано от Европейския център по журналистика. Тази година конкурсът има своето естествено продължение в новото си издание, посветено на развиващия се свят и Целите на хилядолетието на ООН. Тънкостта при организирането и на двете инициативи е свързана с простата формула личности, които се интересуват именно от темите за околната среда и промяната на климата и блогъри или журналисти, които могат успешно, ангажирано и креативно да пишат по какъвто и да е казус. Разбира се, и двете групи се нуждаят от стимулация и то позитивна, а не чисто материална. С над 80 участника в миналото и над 100 в сегашното си издание, Th!nk About it се превърна в една от образцовите лобистки платформи, които сами се развиват и то в полза на програмите на ООН и ЕС. Поощряването на интереса се постига не със стандартно заплащане или обикновени материални награди, а с такива, които са свързани с по-нататъшното популяризиране на зелената тема и сами по себе си са пряко неразделна част от професионалната дейност и интереси на участниците. В случая – изпращане на репортерски групи до страни от развиващия се свят, от които да предават на живо и да разказват за действителните житейски проблеми като недостига на питейна вода, замърсяването, липсата на инфраструктура, ефектите от неразвитата индустриализация и пр.

На подобна кампания заложи и сам ЕС като повери на популярна немска комуникационна компания развитието на социалната мрежа www.fightclimatechange.eu. Доброволно в нея се включиха хиляди заинтересовани от цял свят като голямата награда беше участие в срещата на върха COP15, а най-добрите коментатори бяха възнаградени с метеорологични станции. Интерактивната кампания намери отзвук по цял свят, премина през микроблог платформата Twitter и беляза революционното дигитализиране в избора на методи за извеждане на важните теми пред света от страна на значимите световни институции.

Същият този пример взе тази година и немската фондация Bertelsmann като създаде своята първа социалноангажирана лоби-платформа futurechallenges.org. Подобна по своите цели на текущото издание на ЕЦЖ тя е изключително силно насочена към автори, професионални журналисти и блогъри, които пишат именно в тези дадени области, които са сред горещите теми на годината като устойчивото развитие. По тази си структура двете платформи изключително си приличат, но Bertelsmann са решили да заложат на професионален редакторски екип от блогъри, който да пише една част от официалното съдържание, така че да поощри участници от цял свят да се включат. Оказва се, че социалните мрежи са полето на популяризиране много по-силно от редица от най-популярните световни медии. Нещо повече, досегът на младата аудитория до интернет е свързан с ежедневното ползване на Facebook, Twitter, MySpace, Flikr, а младите професионалисти проверят също и профилите си в XING и LinkedIn. Кой друг освен създателят на Facebook може да каже най-добре колко силен интструмент за популяризиране и дискусия по дадена тема е качествената социална мрежа.

Остатъкът прочетете  в рубриката ЕКО КОНКУРС.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 85 guests online
Избират 10 млади лидери на семинар за зелено предприемачество в Брюксел

Ти си млад, с много хъс, интересуваш се от устойчивото развитие и искаш да намериш реално приложение на идеите си?

Тогава твоето място е първия по рода си Форум за зелено предприемачество, организиран от Generation Europe Foundation. Ставайки член на зелената онлайн общност, имаш шанса да участваш в дискусии, да публикуваш свои публикации с бизнес предложения, да представиш личните си постижения в областта, да поискаш съвет по реален казус и да участваш в Webinar на дадена тема. Напиши пост на тема My Exceptional Resource и спечели и първо място за най-добър зелен блогър на платформата!

Read more...
Templates Joomla 1.5