Зеленото лоби: Facebook request-а, който трябва да приемем PDF Print E-mail
Прочетено 1873 пъти

Всяка добра инициатива заслужава подкрепа. Затова и реших да се включа в начинанието на информационния сайт Vesti.bg, което има за цел да провокира интереса на младите хора към проблемите на екологията. Техни партньори са WWF и сайтът за екология Горичка“. Патрони са Министерството на околната среда и водите и СУ.

Бъдете активни и покажете вашата позиция, за да докажа, че посланието на текста ми е напълно оправдано! Пролетта почука на вратите и блоговете ни. Наслаждавайте се и бъдете в хармония с живота около себе си.

Цялата публикация прочетете в ЕКО КОНКУРС – рубриката на портала.

Когато се заговори за зелено в главата на различните хора изплуват две различни картини: пари или екология.

Редица европейски организации доказаха, че както неправителствения сектор, така и бизнеса може да създава успешни зелени платформи. И на тях да се говори и за двата вида зелено.

Сред най-успешните лобистки инициативи на миналата година беше състезанието за блогъри Th!nk About it – Climate Change, организирано от Европейския център по журналистика. Тази година конкурсът има своето естествено продължение в новото си издание, посветено на развиващия се свят и Целите на хилядолетието на ООН. Тънкостта при организирането и на двете инициативи е свързана с простата формула личности, които се интересуват именно от темите за околната среда и промяната на климата и блогъри или журналисти, които могат успешно, ангажирано и креативно да пишат по какъвто и да е казус. Разбира се, и двете групи се нуждаят от стимулация и то позитивна, а не чисто материална. С над 80 участника в миналото и над 100 в сегашното си издание, Th!nk About it се превърна в една от образцовите лобистки платформи, които сами се развиват и то в полза на програмите на ООН и ЕС. Поощряването на интереса се постига не със стандартно заплащане или обикновени материални награди, а с такива, които са свързани с по-нататъшното популяризиране на зелената тема и сами по себе си са пряко неразделна част от професионалната дейност и интереси на участниците. В случая – изпращане на репортерски групи до страни от развиващия се свят, от които да предават на живо и да разказват за действителните житейски проблеми като недостига на питейна вода, замърсяването, липсата на инфраструктура, ефектите от неразвитата индустриализация и пр.

На подобна кампания заложи и сам ЕС като повери на популярна немска комуникационна компания развитието на социалната мрежа www.fightclimatechange.eu. Доброволно в нея се включиха хиляди заинтересовани от цял свят като голямата награда беше участие в срещата на върха COP15, а най-добрите коментатори бяха възнаградени с метеорологични станции. Интерактивната кампания намери отзвук по цял свят, премина през микроблог платформата Twitter и беляза революционното дигитализиране в избора на методи за извеждане на важните теми пред света от страна на значимите световни институции.

Същият този пример взе тази година и немската фондация Bertelsmann като създаде своята първа социалноангажирана лоби-платформа futurechallenges.org. Подобна по своите цели на текущото издание на ЕЦЖ тя е изключително силно насочена към автори, професионални журналисти и блогъри, които пишат именно в тези дадени области, които са сред горещите теми на годината като устойчивото развитие. По тази си структура двете платформи изключително си приличат, но Bertelsmann са решили да заложат на професионален редакторски екип от блогъри, който да пише една част от официалното съдържание, така че да поощри участници от цял свят да се включат. Оказва се, че социалните мрежи са полето на популяризиране много по-силно от редица от най-популярните световни медии. Нещо повече, досегът на младата аудитория до интернет е свързан с ежедневното ползване на Facebook, Twitter, MySpace, Flikr, а младите професионалисти проверят също и профилите си в XING и LinkedIn. Кой друг освен създателят на Facebook може да каже най-добре колко силен интструмент за популяризиране и дискусия по дадена тема е качествената социална мрежа.

Остатъкът прочетете  в рубриката ЕКО КОНКУРС.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 5 guests online
Dis/Enable the sustainable Cancun?

We all ask ourselves if there is some point in the next high level Conference of the Parties of the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP).

As we have seen the results and the lack of big resolutions after the end of COP15, we all doubt about the affluence of the coming big and arduous event in Cancun, Mexico next year. Do we need a huge offline conference, which by all chance will end up with a remarkable footprint? Not a moral but a Carbon one?

Being open to the future, maybe we can try to have a different perspective to COP16.

Read more...
Templates Joomla 1.5