Планетата образова на няколко клика разстояние PDF Print E-mail
Прочетено 2375 пъти

Иновациите в образователната система у нас досега се свързваха с постоянното променяне на учебните графици, изпити и матури, както и многобройните учебници по един и същи предмет.

За разлика от България спрямо избора си на образователни медийни сензации, Швеция залага на нестандартния подход и доказва формулата на успеха при реализирането на кампания със социалнонасочена ангажираност.

 

Предизвикала бум в шведските медии и общественост, създадената през 2007 г. уникалната копродукция на филмова компания, научен портал и обществената шведска телевизия The Planet е първата по рода си учебна игра-енциклопедия, достъпна безплатно на три езика в мрежата.

Шведският изследователски съвет за околна среда, агрикултурни науки и пространствено планира, агенцията за защита на околната среда, енергийната агенция и съвета за изследвания съвместно с уебсайта forskning.se дали старта на онлайн играта.

The Planet е част от сътрудничество между Charon Film AB и шведската телевизия, чиято кампания включва и едноименен филм, тв сериал и онлайн игра. Документалната лента излиза през 2006 г., като се превръща в основа на последвалите четири епизода с по-тематични дискусии, излъчени по шведската телевизия.

Безплатна, лесна, бърза и атрактивна, извън образователната си идея, онлайн продукцията The Planet цели да увеличи на обществената осведоменост и знания за земята и бъдещето, да прогнозира опасностите, границите и възможностите, между които човечеството ще трябва да балансира.

Главен редактор е Фредерик Моберг от НПО Alabaeco, проектов мениджър е Анна Мариа Флиитуд от forskning.se, а продуктов е колегата й от Данил Люндбек.

Комбинацията от интерактивно и стататично, класическо по формат и визия с креативно и закачливо прави плаформата на „Планетата” изключително интересно място за придобиване на нови знания. Достъпна е на три езика.

Ако смятате, че не знаете достатъчно за земята, „Планетата” ще следи накъде отива курсорът ви, ще изгледа с мигащи очи и ще се натъжи, докато не намерите правилните отговори.

На разположение са 6 основни категории с информация за ключови теми, свързани с околната среда, дейността на хората, големите катаклизми и природата: „Вода”, „Въздух”, „Живот”,” Земя, „Огън”, „Голямата картина”. В допълнение има и общ преглед, в който ще намерите видео клипове на известни учени, дали отговор на въпросите „Как е земята?”, „Защо да ни е грижа?” и „Какво можем да направим”.

Ако искате да научите цялата история на зелената планета в рамките на 1 година, разлистете календара в „Голямата картина”.  Там ще намерите и точното местоположение не ахиселовата й пета, както и обяснение за това как разбирането на Аристотел за четирите природни елемента има роля в днешните модерни изследвания. Интерактивна карта на света демонстрира какво е ефекта на пеперудата, наричан още „телевръзки”, и как нещо незначително може да породи след себе си безброй негативни странични ефекти. Колело на късмета показва най-лошите и най-добрите сценарии, както и необходимостта от това те да бъдат разработвани.

В случай, че смятате сухите обяснения за източниците на енергия скучни, разгледайте какво ви предлагат учените чрез алтернативната форма на коментарни обяснения с нагледни примери в категорията „Огън”. Защо атомната енергия е опасна и едновременно предпочитана като безопасна за климата? Доколко слънцето и вятърът са в полза на човечеството и как е възможно нефтените находища да пресъхнат? Най-ясното обяснение в няколко реда дава представа какво се случва при горенето на въглища, за да се стигне до парниковия ефект.

Във „Вода” ще разберете как рибите се отглеждат във ферми и стигат до консуматорите; какъв е цикълът им на отглеждане и защо е важно за хората какво ядат рибите. Неслучайно става ясно, че мидите са нещо повече от приятна компания, а и че пречистват водата и стават за ядене.

Водата не винаги означава чистота и живот. „Представете си 9 джъмбо джета с дете на всяка седалка. Толкова на брой деца умират всеки ден от диария причинена от дефицит на хигиенизация,” пишат специалисти за опасностите от изцяло липсващата или ниската хигиена при тоалетните. Според текущи данни над 2,6 милиарда души по света нямат тоалетни, а други 2,8 милиарда имат достъп единствено до примитивни, често представляващи обикновена барака с яма в земята.

Има ли хидросолидарност и в какво се изразява тя, става ясно от резултиращите примери като повишения брой наводнения, изчезването на мандрагората и кораловите рифове, топенето на ледниците.

Може би човешкият вид ще ги последва?

Според учени изчезването на видове в момента е между 500 и 1000 пъти по-бързо отколкото „естественото”. След 100 години степента може да градира до 10 000 пъти спрямо нормалната стойност, ако не се вземат мерки, коментират еколози в рубриката „Животът”.

Плащаме ли си за екоуслугите, питат създателите на „Планетата” и в красноречиви илюстрации разказват за единични случаи на неунищожаване на екосистемите близо до 5-то Авеню в Ню Йорк.

Отвръща ли пихтията на удара се пита в загадката за нападащите видове. За съжаление не е само тя и не се е разпространила без чужда помощ в Черно море. Златноябълковите охлюви, кафявите дървови змии, зебровите миди и холерата са само част от видовете, транспортирани успешно от хората по различни краищата на планетата.

Трови ли желязото морския свят или храни успешно планктоноядните водорасли, които спомагат да се намали количеството на СО2 е основна тема на рубриката „Въздух”. Редом с нея са обяснени нагледно появата на парниковия ефект и възможностите да конвертираме вредните емисии в течност и да я изпомпаме дълбоко в недрата на земята чак до нивото на пясъчника. Стига да не караме коли, идеята може да е успешна.

Давайки доста поводи за размисъл, шведите доказват още преди години как успешните прояви на информиране на публичността работят. Можем само да взимаме пример от мултифункционалното онагледяване на глобален проблем в рамките на няколко кликвания с мишката.

За Планетата няма възрасти.

Share

 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 21 guests online
What is sustainability? From years to days.

For those who know me more or less, they may say – well, sustainability is just...a matter of time, as it was in my case. Not so long time ago, as I got involved with the unforgettable Think About it 2 – Climate Change competition, I started to dig more about the climate change, the environmental issues and worldwide talks over what will happen in the future.

Read more...
Templates Joomla 1.5