Зеленото също плаче PDF Print E-mail
Прочетено 2831 пъти

Подминавайки днес в центъра на София билборд на агенция за недвижими имоти, нямаше как да не се спра. Не, защото бях толкова впечатлена от креативността на рекламата, колкото от преднамерения маркетингов трик на агенцията да използва една от най-популярните в търсачките илюстрации за "Зелено".

По своето естество, посланието е насочено към подсъзнанието. Подминаваш, заглеждаш се, забравяш. Или поне така си мислиш. Следващият път, когато ти потрябва обаче агенция за имоти, убедена съм, че първо ще се сетиш именно за "по-добрата". Е, да, някои ще кажат, че лоша реклама няма. Но когато целевата ти група е интелигентна, то това не е достатъчно.

Защото зеленият имидж в България е нещо, което навлизайки съвсем скоро, потъна в дебрите на пошлостта, за да се превърне в лошо скалъпен начин за привличане на клиенти и увеличаване на приходите за сметка на качественото покритие на продукти и услуги.

Зелената тревиста къщичка на билборда, който видях, не прави фирмата за имоти по-устойчива, нито пък прави къщите пасивни или екологично-приятелски. Те не са по-еко, нито са по-различни от нещо, което се предлага от конкуренцията. Но пък този прост рекламен трик атакува директно подсъзнанието като ни вкоренява идеята, че щом има зелена къщичка, то значи и хората, които се занимават с предлагането на къщички наистина ще ви гарантират един по "еко"- дом.

И тъй като вероятно не съм първата, която вижда именно образът на тази толкова популярна в Google илюстрация, то и не съм последната, която се е забила с възмутен поглед под рекламното пано. С продаването на евтин зелен имидж за нещо, което е абсолютно неподплътено, не се гради корпоративен имидж. Нито показваме добрата си фирмена политика. Напротив, използвайки "зеления" образ по евтин начин, обезценяваме и продукта си, независимо колко е добър всъщност той.

Още по-лошото е, първо да се се подценява аудиторията, когато се предлага продукт/услуга за масова консумация, какъвто са недвижимите имоти.

Второ, никой не е идиот, за да каже, че тази картинка не му е позната. Нещо повече, убедена съм, че всеки един от вас, който чете това я е виждал вече.

И трето, съвсем сигурна съм, че първосъздателят й не е получил дори минимална комисионна за употребата й с комерсиална цел в столица на страна-членка на ЕС. И ако у нас няма закони, които да гарантират следеното и гарантирането на авторските права по отношение на подобен род творби, то в страни като Германия, САЩ, Япония, Англия и пр. това няма да остане нито незабелязано от съответните държавни органи, но и от асоциациите, които се занимават с реклама и маркетинг.

 

Тъжното на ситуацията е, че не си записах името на агенцията, но и това ще стане на следващото ми минаване оттам. Реших да поровя, за да я открия, но не щеш ли се натъкнах на още един сайт за имоти, който си е "заел" същата тази картинка. Дали такса Google ще помогне?

И колко пъти ще гледаме стари картички за Коледа?

Най-важното: когато се експлоатира моралната стойност на зелената идея за цели, които нямат подплътеност и разбиране на тематиката, то така тя се обезстойностява, което съвсем скоро ще доведе до унищожаването й. А когато видим и стотната си зелена къщичка с тревичка по нея на някоя брошура или билборд, това ще ни накара да повярваме. Че всъщност зеленото не означава нищо...


След като днес пак минах покрай въпросните рекламни пана, ето и името на компанията, която се асоциира като зелена не само офлайн, но и онлайн в сайта си: homes.bg. Ще се радвам да разбера дали някой от тях все пак ще даде отговор на така поставените отворени въпроси от тази публикация!

Share

 

Comments  

 
0 #7 Lucy Setian 2010-09-25 11:03
Думата криейтив в този случай ми идва безкрайно ненамясто :)))
Quote
 
 
0 #6 Boris Loukanov 2010-09-25 11:02
Имах предвид, че често пъти клиентът няма и елементарна представа за това как рекламната му агенция създава криейтива за визията му. Възможен е разбира се, и обратния вариант, клиентът си е харесал картинката и е накарал рекламната му агенция само да я оформи като бранд визия...А за останалото съм абсолютно съгласен с теб - всеки втори вече се прави на "зелен" без елементарно покритие в бизнес политиката му...
Quote
 
 
0 #5 Lucy Setian 2010-09-25 10:53
Смяташ ли, че колкото и да е неопитна една агенция, тя ще използва толкова преупотребявано изображение? Освен това, по-важен е фактът, че с това се манипулира и то без покритие.
Quote
 
 
0 #4 Boris Loukanov 2010-09-25 10:39
По-скоро рекламната им агенция трябва да потърсиш...
Quote
 
 
0 #3 Lucy Setian 2010-09-25 10:35
Знаеш ли, Боби, прав си - възможно е, но твърде невероятно. Затова като мина пак и видя кои точно бяха като агенция, ще ги питаме оттук, пък да видим :)
Quote
 
 
0 #2 Boris Loukanov 2010-09-25 10:14
Може и да са платили, изображението се продава и то на не много висока цена...
Quote
 
 
0 #1 Даниел 2010-09-25 09:39
Подобната реклама на банките "Париба"
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

With you are reading...

We have 98 guests online
Избират 10 млади лидери на семинар за зелено предприемачество в Брюксел

Ти си млад, с много хъс, интересуваш се от устойчивото развитие и искаш да намериш реално приложение на идеите си?

Тогава твоето място е първия по рода си Форум за зелено предприемачество, организиран от Generation Europe Foundation. Ставайки член на зелената онлайн общност, имаш шанса да участваш в дискусии, да публикуваш свои публикации с бизнес предложения, да представиш личните си постижения в областта, да поискаш съвет по реален казус и да участваш в Webinar на дадена тема. Напиши пост на тема My Exceptional Resource и спечели и първо място за най-добър зелен блогър на платформата!

Read more...
Templates Joomla 1.5